Transforming IT for Resilient Business

Categories


Blog

Din resa får inte fastna längs vägen

12th December 2015

Hur börjar en semesterresa? Ja, ofta som en tanke som vandrar vidare på webben efter utbud och destinationer. Redan där är det avgörande att resebolagets sajt fungerar optimalt, annars går besökaren snabbt vidare till nästa researrangör. Vid bokningstillfället är det ännu mer kritiskt. Upptid och tillgänglighet är i högsta grad en konkurrensfaktor och Airtours har valt att säkra sin IT-drift med Sungard Availability Services som driftpartner.

Airtours är Sveriges femte största researrangör och specialiserad på weekendresor samt sol- och badresor till Medelhavet. Den absolut viktigaste försäljningskanalen är webben som står för majoriteten av den totala försäljningen. Avgörande för kunden – och hela affären – är att airtours.se och bokningssystemet alltid fungerar, oavsett tidpunkt på dygnet.

– Våra kunder letar och bokar resor under olika tider, på jobbet och hemifrån, på dagar, kvällar och helger, säger Jens Dahlin, IT-chef på Airtours.

Förr tittade försäljningschefen på försäljningssiffrorna när han eller hon gick hem för dagen, men nu är det morgonen som gäller.

– Då får man med siffrorna för hela dygnet. Vår verksamhet är ständigt igång och vi måste alltid vara tillgängliga för våra kunder, säger Jens Dahlin.

En annan faktor är att resenärerna vill kunna surfa efter resmål var de än är och även boka biljetter. Det kan vara ett kompisgäng eller ett par på en restaurang som kommer på att de vill boka eller titta efter resor.

– Vi håller på med en mobil anpassning av airtours.se. När det går så fort från tanke till handling via internet är det viktigt att vi anpassar vårt gränssnitt efter hur resenärer vill söka sina resor, säger Jens Dahlin.

Airtours bokningssystem är det som möjliggör att kunden kommer till sin destination. Det handlar om mer än att kunna boka själva biljetten.

– Bokningssystemet styr hela processen fram till att biljetten levereras till resenären, oavsett om biljetten är digital eller på papper. Systemet får inte gå ner.

Fram tills nyligen har Airtours hanterat sin IT-drift i egen regi men tog beslutet att lägga över driften till Sungard Availability Services under 2013. Airtours har sin utrustning i en av Sungard AS säkra och miljövänliga datorhallar i Stockholm där Sungard AS övervakar och hanterar Airtours IT-drift.

– Vi säljer resor, det är vår kärnverksamhet och vad vi ska koncentrera oss på. Med Sungard AS som driftpartner kan vi fokusera vår IT-kompetens på att utveckla våra affärer och kundernas resupplevelser. Samtidigt säkrar vi att våra system alltid är tillgängliga och möter kundernas behov, säger Jens Dahlin.

Enligt Jens Dahlin var det inte ett svårt beslut att lägga över driften till Sungard AS.

– Nej, inte när man räknar på vad ett avbrott kostar vår verksamhet. Vi ser det som en försäkring att samarbeta med Sungard AS som är experter på IT-drift och haveriberedskap.